Normal_baarmoederhals_kanker_weefsel_cel

(Novum) - Vrouwen van boven de 30 die niet naar de dokter willen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, kunnen binnenkort ook thuis een uitstrijkje maken. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aan de Tweede Kamer.

De minister vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk vrouwen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, maar sommige vrouwen zien ervan af omdat ze bijvoorbeeld seksueel zijn misbruikt. Voor die groep is een thuistest een alternatief, aldus de bewindsvrouw.

Vrouwen die niet naar de huisarts willen voor een uitstrijkje moeten de thuistest zelf aanvragen. Ze moeten het afgenomen weefsel vervolgens opsturen naar het laboratorium, waar wordt gekeken of sprake is van een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV), de veroorzaker van baarmoederhalskanker.

De Gezondheidsraad stelde eerder al dat Nederland een goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker kent, maar dat er kansen zijn om de preventie te verbeteren. Ondanks het onderzoek krijgen jaarlijks ruim zevenhonderd vrouwen baarmoederhalskanker en sterven er zo'n tweehonderd aan de ziekte.

Zo'n 77 procent van de vrouwen van 30 en ouder krijgen eens per vijf jaar een uitstrijkje. De helft van de gevallen van baarmoederhalskanker komt echter voor bij vrouwen die niet of niet regelmatig zijn gescreend. Het bevolkingsonderzoek kan dus effectiever worden gemaakt door te zorgen voor meer deelnemers, aldus de minister.

De zelftests moeten over twee jaar beschikbaar zijn. Op termijn wil Schippers dat alle vrouwen in de doelgroep kunnen kiezen voor een zelfafnametest. Daarvoor is echter meer onderzoek nodig.