Normal_condoom_soa_seks

Het aantal mensen met een diagnose hiv in Nederlandse behandelcentra neemt gestaag toe. Dit komt niet alleen doordat patiënten een hogere leeftijd bereiken, maar ook door aanhoudend nieuwe infecties. In de periode tussen juni 2012 en juni 2013 kwamen er 1.100 nieuwe hiv-diagnoses bij; dat is vrijwel gelijk aan de groei die de laatste drie jaar werd gemeten. Dat meldt de Stichting HIV Monitoring (SHM) in haar jaarlijkse rapportage.

In Nederland zijn naar schatting 25.000 mensen besmet met het hiv-virus. In juni 2013 waren 17.006 patiënten  in behandeling bij een van de 26 gespecialiseerde behandelcentra. Aangenomen wordt dat ongeveer dertig procent van de met hiv geïnfecteerde mensen nog niet gediagnosticeerd is en zich naar alle waarschijnlijkheid  ook niet bewust is van een infectie. Het is waarschijnlijk vooral deze laatste groep die de epidemie blijft aanwakkeren.

De SHM pleit ervoor de virusinfectie zo vroeg mogelijk vast te stellen. Daarmee kunnen mensen met hiv eerder behandeld worden. Vroege diagnose en behandeling kan de patiënt een gunstiger vooruitzicht bieden zowel op korte termijn als op lange termijn (een langer en ook gezonder leven). Daarnaast kan het eerder vaststellen van een hiv-infectie ook bijdragen aan de afname van de epidemie.

© Nationale Zorggids