Normal_klebsiella_pneumoniae_01_bacterie_wiki_-c_

In verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg is een uitbraak van de darmbacterie Klebsiella. Vier patiënten zijn besmet maar zij zijn niet ziek. Een infectie met deze bacterie is moeilijk te bestrijden met antibiotica. Volgens het bestuur van de zorginstelling is er echter geen gevaar voor de volksgezondheid. Dat meldt Omroep Brabant.

Volgens Jan Kluytmans, hoofd microbiologie in het Amphia Ziekenhuis en hoogleraar aan het VUmc, gaat het om een bijzonder vervelende bacterie. 'We zijn voorlopig niet klaar met deze uitbraak.'

De uitbraak is begonnen met een patiënt die de bacterie opliep in een ziekenhuis in Griekenland en later in werd opgenomen in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Hier werd de bacterie ontdekt. Bij het overbrengen van deze patiënt naar een revalidatieafdeling van De Riethorst is de patiënt volgens de geldende richtlijnen geïsoleerd. Volgens een bestuurslid van de Riethorst zijn 'hier naar alle waarschijnlijkheid de andere cliënten met dezelfde darmbacterie besmet'.

De vier patiënten liggen nu afgezonderd op een afdeling en worden individueel verzorgd. Alle andere mensen op deze afdeling zijn gescreend op de bacterie en de afdeling is tijdelijk gesloten. Ze worden op korte termijn overgeplaatst naar een andere locatie in Geertruidenberg.

© Nationale Zorggids