Normal_ziekenhuis_bed_kamer

Per 1 maart 2014 verplicht de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) alle Nederlandse ziekenhuizen om hun sterftecijfers openbaar te maken. Sinds 2009 bestaat de afspraak dat ziekenhuizen deze cijfers op de eigen website bekend zouden maken. Een deel van de ziekenhuizen doet dat nog steeds niet of onvolledig, zo meldt Elsevier.

Slechts zes ziekenhuizen maken nu alle gevraagde cijfers openbaar. Zeker 18 ziekenhuizen weigeren of zijn niet in staat de cijfers te berekenen. Daarom heeft minister Edith Schippers de NZa verzocht in te grijpen.

De ziekenhuizen moeten twee sterftecijfers openbaar maken: het gestandaardiseerde gemiddelde sterftecijfer (HSMR) en het gestandaardiseerde cijfer per diagnose groep, ofwel groepen patiënten met dezelfde aandoening. Dat wil zeggen: dat cijfer zet de werkelijke sterfte in een ziekenhuis af tegen de sterfte die op basis van patiëntkenmerken te verwachten is.

Met het openbaar maken van de sterftecijfers krijgen patiënten inzicht in de kwaliteit van de zorg, al dan niet met deskundige hulp van bijvoorbeeld een huisarts of verzekeraar.

© Nationale Zorggids