Normal_martiniziekenhuis_gevel

Het Martini Ziekenhuis in Groningen schrapt zestig opnameplaatsen. Hierdoor komt een complete verpleegafdeling leeg te staan. De bedden zijn niet meer nodig doordat patiënten steeds korter in het ziekenhuis liggen. Dit meldt Artsennet.

De verminderde duur van ziekenhuisopnames is een landelijke trend. De afgelopen jaren daalde de ' ligduur' met tientallen procenten naar gemiddeld 2,7 dagen blijkt uit cijfers van adviesbureau Coppa Consultants. Een kwart van alle ingrepen gebeurt nu in dagbehandeling. Dat zullen er in de komende jaren alleen maar meer worden.

“Dit proces van vermindering van het aantal bedden loopt al tijden en zal de komende jaren verder gaan,” zegt ook Hans Feenstra, voorzitter van de raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis. Het besluit om een verpleegafdeling in zijn geheel af te stoten komt nog geen zes jaar na de oplevering de nieuwbouw van het ziekenhuis. Volgens het bestuur was daar weinig aan te doen. “We vinden wel weer een andere bestemming voor de afdeling. Het is ook niet zo dat we plotseling één hele gang leeg laten. Er worden sinds december per verpleegafdeling steeds zes tot tien bedden afgestoten en we delen de afdelingen tegelijk anders in,” aldus Feenstra.

© Nationale Zorggids