Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Begin april oordeelde de rechter dat het Martini Ziekenhuis het medisch dossier van een 3-jarige jongen met GHB in zijn bloed moet overhandigen aan het Openbaar Ministerie (OM). Het Groningse ziekenhuis gaat hiertegen in beroep bij de Hoge Raad en beroept zich op het verschoningsrecht: het recht op geheimhouding van het medisch dossier. Dit meldt RTV Drenthe. 

Een Drentse moeder staat terecht voor poging tot doodslag of zware mishandeling op haar 3-jarige zoon. Hij had de drug GHB in zijn bloed toen hij in de nacht van 31 december 2020 op 1 januari 2021 in Groningse Martini Ziekenhuis belandde. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste inzage in zijn dossier, maar het ziekenhuis weigerde dat en blijft dat ook na de uitspraak van de rechter weigeren.

De moeder zou zich tegen inzage in het dossier van haar zoon hebben verzet. En volgens het ziekenhuis moet zij erop kunnen vertrouwen dat het deze gegevens veilig bewaart. Daarom stapt Martini naar de Hoge Raad. Een cassatieprocedure duurt gemiddeld een jaar.

Flesje GHB in de slaapkamer

Toen de politie begin 2021 onderzoek deed naar de zaak, vond het een flesje met GHB in de slaapkamer van de moeder. Zij had echter gezegd niet te weten wat voor flesje dat was. Volgens getuigen gebruikte ze wel eens GHB en andere drugs. Daarom startte het OM een strafrechtelijk onderzoek en wil het van een forensisch arts weten wat er in het medisch dossier staat. De conclusies bepalen of het OM de moeder poging tot doodslag ten laste kan leggen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky