Unieke samenwerking Groninger ziekenhuizen en verzekeraars

Het UMCG, Martini Ziekenhuis en Ommelander Ziekenhuis in Groningen gaan samenwerken en doen dit met VGZ, Menzis en Zilveren Kruis. Gezamenlijk starten ze vier zorgprogramma’s om wachttijden op te lossen, personeel te behouden en om voorbereid te zijn op de toekomst. Dit meldt RTV Noord.

Binnen deze programma’s verleent het UMCG de meest specialistische zorg, gaat het Martini Ziekenhuis de meer specialistische zorg doen en verleent het OZG de basiszorg. Sinds een paar maanden doet alleen het Martini nog rectumchirurgie en het OZG niet meer. Om de acute zorg hoog te houden, blijven darmoperaties wel behouden in het Ommelander Ziekenhuis.

'Geen ordinaire koehandel'

Volgens Wilja Strating van Menzis is dit geen ‘ordinaire koehandel’ maar samenwerking om de zorg goed te verdelen en te voorkomen dat personeel overloopt naar zelfstandige behandelcentra. “Ziekenhuiszorg is meer dan heup- en knieoperaties en we willen niet dat de capaciteit die nodig is om ook de andere zorg te verlenen daarnaartoe wegtrekt. We willen concurrentie op de arbeidsmarkt voorkomen.”

Minder keuzevrijheid

Het nadeel van deze samenwerking voor de patiënt is dat hij of zij soms verder moet reizen, omdat er minder keuzevrijheid is. Toch stelt Strating dat het collectief voor het individu gaat. Dit betekent dat iemand voor rectum-chirurgische ingrepen wellicht verder moet reizen, maar dat de spoedeisende hulp nergens wegvalt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky