Activistische jongerenorganisatie demonstreert tegen zorgstelsel

Bij het Martini Ziekenhuis in Groningen hangt een spandoek met de tekst ‘Private zorg is moord’. Hiermee protesteert activistische jongerenorganisatie ROOD Groningen tegen het Nederlands zorgstelsel. Martini Ziekenhuis is uitverkorene omdat het vorige week bekendmaakte geen nieuwe patiënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis en a.s.r. te kunnen aannemen vanwege het bereiken van het budgetplafond. Dit meldt OOG TV.

Volgens ROOD krijgen private winsten voorrang op de gezondheid van de patiënt. “Dat dit zelfs dodelijke gevolgen kan hebben, daar moeten geen doekjes om gewonden worden. Dat dat zo is, is vrij letterlijk af te lezen uit de situatie bij het Martini Ziekenhuis”, zegt de organisatie. De behandeling van honderden patiënten is uitgesteld naar de loop van 2024, terwijl de verzekeraars volgens ROOD honderden miljoenen euro’s aan winst maken.

Nationaal Zorgfonds

Een Nationaal Zorgfonds zou de zorg toegankelijker, betaalbaardere en minder bureaucratisch maken. Het huidige zorgsysteem kost volgens de activisten mensenlevens.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Martini Ziekenhuis / Kees Stuip