Normal_opvlieger_overgang_vrouw_heet_warm

Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland neemt het Spaarne Ziekenhuis een nieuwe behandeltechniek in gebruik die overgangsklachten bestrijdt. De techniek is in Amerika ontwikkeld en vermindert klachten als opvliegers en nachtelijk zweten. Dit meldt Spaarne Ziekenhuis.

Tachtig tot negentig procent van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers, nachtelijk transpireren of stemmingswisselingen. De huisarts of gynaecoloog kan de klachten verminderen met hormonale medicatie of homeopathische middelen. Wanneer deze methoden niet werken, komen vrouwen in aanmerking voor de nieuwe behandeltechniek.

Bij deze techniek zoekt een pijnspecialist met een echo naar de zenuwknop in de hals. Deze zenuwknop geeft aan de hersenen informatie door over de hormoonhuishouding. Door deze zenuwbundel te verdoven kunnen overgangsklachten beduidend verminderen.

Uit een Amerikaanse studie uit 2012 blijkt dat vrouwen een week na de verdoving 64 procent minder last hebben van opvliegers. Volgens pijnspecialist Rolf Brouwer van het Spaarne ziekenhuis is de tien minuten durende ingreep veilig en weinig belastend voor de patiënt. Ook vrouwen die door de behandeling tegen borstkanker versneld in de overgang komen of door hormonale therapie klachten krijgen is de behandeling geschikt. Evenals voor mannen die door hormonale therapie voor prostaatkanker last hebben van opvliegers.

© Nationale Zorggids