Normal_spuit

Een nieuwe behandeling met een radioactieve stof is sinds kort beschikbaar voor terminale prostaatkankerpatiënten met uitzaaiingen in de botten. De behandeling kan het leven van de patiënt tot zes maanden verlengen. 

Patiënten met prostaatkanker die is uitgezaaid naar de botten hebben gemiddeld nog een jaar te leven. De behandeling met de radioactieve stof Radium-223 chloride kan het leven van patiënten met vier tot zes maanden verlengen. Tien ziekenhuizen in Nederland bieden de behandeling op dit moment aan.

“De kwaliteit van leven na behandeling met dit middel is een stuk groter dan na chemotherapie,” zegt Dirk Wyndaele, nucleair geneeskundige bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Er zijn bijna geen bijwerkingen, patiënten hebben minder kans op botbreuken en moeten minder vaak nog aanvullend extern bestraald worden. Patiënten leven langer en beter.”

De behandeling met radium is bedoeld voor mensen met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker die niet meer reageren op chemotherapie, geen chemotherapie willen of daar te zwak voor zijn.

© Nationale Zorggids