Normal_ziekenhuis_patient_ziekenhuisbed

Het veiligheidsnetwerk van de Stichting Samenwerkende Rijnmondziekenhuizen (SZR) in Rotterdam roept de ziekenhuizen op om geen gekleurde maar alleen witte identificatiebandjes te gebruiken. Gekleurde bandjes zouden verwarring in de hand werken en leiden tot schijnveiligheid. Dat meldt Artsennet.

Patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen krijgen verplicht een identificatiebandje om, waarop hun naam, geboortedatum en patiëntnummer staat vermeld. De bandjes zijn voorzien van een barcode en zijn wit. Het idee om voor specifieke patiëntgroepen identificatiebandjes in verschillende kleuren te gebruiken is nader onderzocht. Met de kleur van een bandje zou bijvoorbeeld aangeduid kunnen worden of een patiënt niet gereanimeerd wil worden, of allergisch is voor bepaalde stoffen.

Uit een literatuurstudie van het Kenniscentrum Patiëntveiligheid komt echter naar voren dat er nadelen kleven aan het gebruik van gekleurde bandjes. In dit verband wordt de situatie in Amerikaanse ziekenhuizen beschreven, waar het kleurgebruik per patiëntcategorie in elk ziekenhuis weer anders is. In het ene ziekenhuis duidt een geel bandje op 'niet reanimeren', terwijl in een ander ziekenhuis een patiënt met een geel bandje niet in de arm mag worden geprikt.

Zelfs wanneer er in alle ziekenhuizen standaard kleuren worden gebruikt is er kans op verwarring, want gekleurde bandjes lijken mogelijk te veel op andere gekleurde armbandjes zoals bijvoorbeeld festivalbandjes. Op basis hiervan wordt het gebruik van gekleurde identificatiebandjes in de Rotterdamse ziekenhuizen ontraden.

© Nationale Zorggids