Normal_mask_ventilation

Er is een toename in het gebruik van de partydrug GHB, ook wel ‘vloeibare xtc’ of ‘rape drug’ genoemd. De drug is moeilijk te doseren en daardoor is de kans op fatale overdossisen groot. Nederlandse en Belgische instanties beginnen een grootschalig onderzoek. Dit meldt HLN.be. 

Het gebruik van gamma-hydroxiboterzuur is uiterst verslavend. De drug is daarnaast zeer moeilijk te doseren. "Een druppel teveel kan het verschil zijn tussen extase en narcose," weet onderzoeker Sanne van Gaalen. Gebruikers zijn echter erg nonchalant over de coma die de drug veroorzaakt. Ze noemen het zelfs een ‘g-slaapje’. 70 procent van de problematische gebruikers nemen het middel echter als ze alleen thuis zijn, en dit heeft grote gevolgen voor de gezondheidsrisico’s, zeggen Mainline (Drugs en Gezondheid) en het CVO (Centrum voor Verslavingsonderzoek). 
 
De nonchalante houding van de gebruikers is misplaatst, aldus Van Gaalen. "Het gaat echter om herhaaldelijke overdosering met soms een coma als gevolg. Ghb kan leiden tot braken of de ademhaling onderdrukken. Als je dan alleen thuis bent, kan dit heel slecht aflopen."
 
 
In 2012 stierven 13 mensen door GHB-gebruik. Echter, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, maar omdat het lichaam GHB snel afbreekt omdat het een lichaamseigenstof is, wordt de drug vaak niet als de doodsoorzaak aangewezen. Het aantal frequente gebruikers steeg in 2012 met 13 procent en verslavingsinstanties denken dat het toenemende thuisgebruik er toe heeft geleid dat er minstens 22.000 mensen de drug gebruiken. 
 
Door een grootscheeps onderzoek willen Mainline en CVO in contact te komen met de frequente slikkers. Ook willen ze een “overdosispreventietool” ontwikkelen. Zij krijgen steun van de Europese Unie en het Fonds Psychische Gezondheid. Het tool moet verslaafden helpen. “Abrupt afkicken is levensgevaarlijk en tweederde van de gebruikers hervalt na behandeling," weet Van Gaalen.
 
 © Nationale Zorggids