Normal_rechter

(Novum) - Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven moet de kwade taal die het in januari uitsloeg over vier ontslagen dermatologen terugnemen en mag geen nieuwe beschuldigingen uiten. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

De directie van het Eindhovense ziekenhuis verbrak afgelopen najaar de overeenkomst met de huidartsen. Zij zouden zonder toestemming een commerciële praktijk in het ziekenhuis hebben uitgebaat en patiënten hebben doorgestuurd naar hun privékliniek. Ook zouden de huidartsen facturen met het logo van het ziekenhuis hebben verstuurd.

Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg kon uiteindelijk geen strafbaar gedrag vaststellen en oordeelde eind december dat het ziekenhuis iedere dermatoloog 250 duizend euro schadevergoeding moet betalen. Enkele dagen later belegde het ziekenhuis een persconferentie. Daar herhaalde het ziekenhuis de eerder geuite beschuldigingen en werden details over de zaak gegeven.

De huidartsen zouden in het ziekenhuis 'een soort koehandel' hebben gedreven. "Het leek de Albert Cuypmarkt wel met twee-halen-drie-betalen of drie pukkels verwijderen voor honderd euro. Het was een bizarre en verwerpelijke invulling van het begrip marktwerking in de zorg", zei bestuursvoorzitter Piet Batenburg.

De rechter oordeelt nu dat de uitlatingen konden worden opgevat als beschuldigingen van strafbare feiten die niet overeenstemmen met het oordeel van het Scheidsgerecht. Daarom moet het ziekenhuis in De Telegraaf, de Volkskrant, Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Eindhovens Dagblad en De Limburger een advertentie met een rectificatie plaatsen.

De door de rechtbank voorgeschreven rectificatie moet binnen vijf dagen worden geplaatst, anders moet het ziekenhuis een dwangsom van 2500 euro betalen per dag dat dit niet is gedaan, met een maximum van 250 duizend euro. Het ziekenhuis mag zich ook niet meer beschuldigend over de dermatologen uitlaten. In een apart proces dat de dermatologen tegen Batenburg voeren, mag het ziekenhuis wel zeggen wat het nodig vindt.