Vrouw en zorgpersoneel bij radiotherapie behandeling

De kwaliteit van de radiotherapeutische zorg in Nederland wordt als ‘heel goed’ en ‘bijzonder goed’ beoordeeld door de patiënten. Radiotherapie krijgt gemiddeld een 9,1 en behaalt daarmee de hoogste score die gegeven is aan een vorm van zorg. Dit meldt het NIVEL. 

De Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) ontwikkelde de Consumer Quality Index (CQ-index) Radiotherapie. Deze index vormt het standaard meetinstrument voor het aangeven van de kwaliteit van radiotherapeutische zorg volgens patiënten. Ook kan via de feedback de ervaringen van de patiënten vergeleken worden. 2000 mensen deden mee aan dit onderzoek. 
 
Marcel Verheij, voorzitter van de NVRO, denkt dat de hoge score samenhangt met de ruime aandacht voor de patiënten. Verheij: “Voor een consult binnen de radiotherapie nemen we ruim de tijd voor de patiënt en alle aspecten van de complexe zorg die hij krijgt. Het is mooi om te zien dat ons jarenlange streven naar concentratie van radiotherapeutische zorg deze prachtige score oplevert.”
 
NIVEL-onderzoeker Michelle Hendriks: “Zo’n hoge score is bijzonder. Om die te kunnen vasthouden, moeten we de kwaliteit van de radiotherapie vanuit het perspectief van patiënten blijven evalueren met deze CQ-index. Er is nu nog wat ruimte voor verbetering in de informatie over de keuzes voor behandelingen naast de radiotherapie of tussen een curatieve of palliatieve behandeling. Of voor het tijdstip van de behandeling op de dag, daarvoor zijn in het ene centrum meer mogelijkheden dan in het andere. In een latere evaluatie kun je zien of dit soort punten zijn verbeterd.”
 
© Nationale Zorggids