Logo van het UMCG

In de toekomst wordt het makkelijker voor patiënten uit Noord-Nederland om voor een behandeling naar een ziekenhuis in Duitsland te gaan. Ziekenhuizen in de grensregio werken momenteel aan plannen om dit mogelijk te maken. Eerder stonden resistente bacteriën en de kans op verspreiding van besmettelijke ziektes in de weg. Dit meldt RTV Drenthe. 

Het Universitair Medisch Centrum Groningen werkt hard om de zorg in de grensregio voor zowel Duitsers als Nederlanders beschikbaar te maken. Besmettelijke ziektes en resistente bacteriën waren altijd de voornaamste redenen om liever naar een ziekenhuis in het thuisland te gaan. Op dit vlak is de afgelopen jaren echter veel veranderd.
 
"In Duitsland schrijven ze veel meer antibiotica voor dan in Nederland," zegt hoogleraar microbioloog professor dr. Alex Friedrich. "Bovendien heeft elk Nederlands ziekenhuis een specialist op het gebied van infectieziektes. Inmiddels werken we een poosje samen met Duitse ziekenhuizen. We zien het aantal infecties enorm dalen."
 
Tot nu toe gaan echter niet veel patiënten over de grens. Friedrich: "Als het al gebeurt, dan staat het meteen in de krant. Inmiddels werken we aan een gezamenlijke zorgregio. Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen stellen Duitse artsen aan en omgekeerd. We hopen dat dit effect heeft."
 
Patiënten zouden veel baat hebben bij grensoverschrijdende samenwerking, zowel op financieel gebied als op het gebied van keuzevrijheid. "Neem nu het geplande protonencentrum bij het UMCG,” legt Friedrich uit. “Als het er eenmaal staat dan zou het ook toegankelijk kunnen zijn voor kankerpatiënten uit Duitsland."
 
© Nationale Zorggids