Normal_rechtbank_hamer

(Novum) - Oud-maagchirurg Nick R. is vrijgesproken van het achterlaten van een wondgaasje in de buikholte van een patiënte. De rechtbank in Assen oordeelde dinsdag dat opzet en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel niet zijn bewezen.

Tegen de 62-jarige R. was drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Hij was aanwezig bij de uitspraak en toonde zich zichtbaar opgelucht.

De oud-chirurg voerde in de periode tussen 2005 tot begin 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De man werd uiteindelijk ontslagen nadat er veel klachten over hem waren binnengekomen en het aantal sterfgevallen in een paar jaar tijd flink steeg.

Na zijn ontslag deden zeventien mensen, onder wie zes nabestaanden van overleden patiënten, aangifte tegen de omstreden arts. Het Openbaar Ministerie seponeerde zestien zaken wegens gebrek aan bewijs. Alleen het incident met het achtergelaten wondgaasje bleef over.

De vrouw ging in februari 2009 onder het mes. Tijdens de operatie merkten de operatieassistenten, die de instrumenten en andere spullen tellen, dat er een gaasje miste. Volgens de richtlijnen mag een chirurg een operatiewond niet dichtmaken voordat een gaasje is gevonden. R. wilde niet wachten en hechtte de wond.

Nadat de patiënte meerdere keren met hevige pijn en een ontstoken wond terug was geweest bij een nazorgarts in het ziekenhuis, vond een andere chirurg bijna drie maanden na de ingreep het gaasje alsnog in de buik van de vrouw.

Volgens de rechtbank heeft de arts niet willens en wetens het gaasje achtergelaten om letsel te veroorzaken. Hij heeft nog gevoeld en gezocht. Het letsel dat de vrouw opliep was bovendien geen zwaar lichamelijk letsel, meende de rechtbank. De patiënte heeft uiteindelijk twee kleine littekens overgehouden.

Het Openbaar Ministerie laat weten teleurgesteld te zijn over het vonnis. Het is nog niet bekend of het OM in hoger beroep gaat.