Logo_kwaliteitsvenster

(Novum) - Patiënten kunnen vanaf dinsdag op de website van elk ziekenhuis in een oogopslag zien hoe de zorginstelling scoort op zaken als sterfte, infecties en risicovolle operaties. Dit zogeheten kwaliteitsvenster ziet er op elke site qua vormgeving hetzelfde uit, heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bekendgemaakt.

Op het kwaliteitsvenster zijn tien onderwerpen te zien. Van patiëntervaringen tot de tevredenheid van medewerkers, en van wachttijden tot infecties. Als de patiënt bijvoorbeeld op 'infecties' klikt, verschijnt de prestatie van het ziekenhuis op het gebied van infectiepreventie.

De bezoeker krijgt ook informatie over de score van het ziekenhuis vergeleken met het landelijk gemiddelde of ten opzichte van vorig jaar. Ook is te lezen wat de verklaring is voor een minder goed resultaat en wat het ziekenhuis eraan doet om het resultaat te verbeteren.

"Op het internet vind je een oerwoud van gegevens, soms nuttig maar vaak onbegrijpelijk of onbetrouwbaar", zegt NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy op de site van de koepelvereniging. "Dit kwaliteitsvenster garandeert de patiënt onderbouwde en begrijpelijke informatie."

Er zijn plannen om ook kwaliteitsinformatie per aandoening of specialisme te geven. De patiënt krijgt dan meer inzicht in de kwaliteit van zorg die voor zijn aandoening of ziekte nodig is. "In die fase nemen we indicatoren op die ook door andere partijen, zoals zorgverzekeraars, al gebruikt worden. Zo kunnen we de regeldruk bij ziekenhuizen verlagen", aldus Van Rooy.