Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

(Novum) - Vier ziekenhuizen die nog steeds geen sterftecijfers hebben gepubliceerd op hun website, hebben opnieuw uitstel gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Omdat ze volgens eigen zeggen geen sterftecijfers over 2012 en vorig jaar kunnen leveren, hoeven ze nu alleen de cijfers over zes maanden van dit jaar te publiceren, meldt de NZa woensdag.

Alle ziekenhuizen moesten op 1 maart hun sterftecijfers online hebben gezet. Elf ziekenhuizen deden dat niet. Zij kregen uitstel tot 1 mei. Vier ziekenhuizen haladen ook die deadline niet. Het gaat om Ziekenhuisgroep Twente in Almelo en Hengelo, het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout, het Diaconessenhuis in Meppel en het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal. Ze moeten de cijfers nu in oktober online hebben.

Over het publiceren van sterftecijfers wordt al jaren gesteggeld. De ziekenhuizen voerden steeds aan dat meer tijd nodig is om de cijfers eerlijk te kunnen vergelijken. Een ziekenhuis dat relatief veel risicovolle operaties bij hoogbejaarden uitvoert zal bijvoorbeeld al snel een hoger sterftecijfer hebben.

Uiteindelijk is een methode ontwikkeld waarbij rekening wordt gehouden met de omstandigheden en de patiënten van een ziekenhuis. Ook mogen ziekenhuizen het sterftecijfer op hun website toelichten.