Normal_edith_schippers__3_

Wereldwijd moeten overheden, bedrijven en wetenschappers gaan samenwerken om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Die boodschap gaf minister Edith Schippers van Volksgezondheid af op de internationale conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag, die vandaag van start is gegaan. Dat meldt de Telegraaf.

Vandaag en morgen komen ministers en vertegenwoordigers van onder meer Indonesië, Zweden, Verenigde Staten, Rusland, Brazilië, China en Japan bijeen in het Vredepaleis om zich te buigen over de problemen die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Het gebeurt steeds vaker dat de middelen niet meer werken tegen ziektes als longontsteking of blaasontsteking, omdat er slordig wordt omgesprongen met het gebruik van antibiotica.

Aangezien bacteriën zich niets aantrekken van landsgrenzen, maakt Schippers zich al langer sterk voor een mondiale aanpak. Woensdag wees zij nogmaals op het belang van een goede hygiëne en een verantwoord gebruik van de beschikbare antibiotica. Als het aan de minister ligt moeten er in de veehouderij geen antibiotica meer worden gebruikt die zijn gereserveerd om in uiterste gevallen aan mensen te worden voorgeschreven.

© Nationale Zorggids