Logo_logo

De gemeenteraad van Den Helder heeft maandag ingestemd met de gevraagde garantstelling voor de MCA Gemini Groep. Het ziekenhuis krijgt een garantie van 6 miljoen euro van de gemeenteraad. Het ziekenhuis heeft de hulp nodig omdat het binnenkort een lening van 11 miljoen euro af moet betalen. Dit meldt Den Helder Actueel. 

De stichting leende een bedrag van miljoenen euro´s bij de bank dat gebruikt is voor onder meer grondaankoop in Den Helder. Er waren plannen om hier een nieuwbouw van het Gemini te bouwen. Deze plannen zijn inmiddels afgeblazen, maar het geld is wel uitgegeven. Het ziekenhuis riep daarop de hulp van de gemeente in, omdat het anders in de financiële problemen zou komen. 
 
In eerste instantie had het ziekenhuis de gemeente gevraagd de gekochte grond weer voor 6 miljoen euro terug te kopen, maar de gemeente zag dit niet zitten. 
 
De gemeentegarantie is onder voorwaarden afgegeven. De raad wil eens per jaar een onafhankelijk boekenonderzoek bij het ziekenhuis en periodiek overleg met de raad van bestuur. Ook wordt er een uitspraak van het Waarborgfonds voor de Zorg gevraagd. Tot deze uitspraak er is, is de garantstelling voorlopig voor een jaar gegeven. 
 
© Nationale Zorggids