Logo_erasmus_mc_logo

(Novum) - De man die zaterdag met ebolaverschijnselen werd opgenomen in het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht heeft naar alle waarschijnlijkheid geen ebola. Dat blijkt uit eerste bloedtesten in het Erasmus MC, bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag. De man heeft malaria.

Voor de definitieve uitslag is nog een tweede test nodig, die wordt uitgevoerd in Hamburg. De uitslag wordt over enkele dagen verwacht. Als die hetzelfde is, kan met zekerheid worden gesteld dat de patiënt tijdens zijn reis vanuit Sierra Leone naar Nederland geen besmettingsgevaar vormde voor de mensen in zijn omgeving.

De patiënt uit Dordrecht werd zondagochtend overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. De uitgevoerde testen wijzen op dit moment niet op een besmetting met het ebolavirus, benadrukken het ziekenhuis en het RIVM. Wel is de aanwezigheid van malaria vastgesteld, waarvoor hij wordt behandeld.

De patiënt wordt tot het einde van de incubatietijd gevolgd door de ggd, zodat eventuele nieuwe ziekteverschijnselen snel gesignaleerd kunnen worden. Het ebolaprotocol in het Erasmus MC blijft van kracht tot de resultaten van de tweede test bekend zijn.

De Dienst Gezondheid & Jeugd van Dordrecht stopt naar aanleiding van de testresultaten met het contactonderzoek. De dienst had een analyse gemaakt van het reisgedrag van de patiënt vanuit Sierra Leone naar Nederland, maar omdat de patiënt nu niet is besmet met ebola, is hij gedurende zijn reis en in Nederland niet besmettelijk geweest voor zijn omgeving. Daarom is besloten dat er geen reden is de gezondheid van mensen die contact met hem hebben gehad nog langer te volgen.

De afgelopen weken werden vaker mensen opgenomen met symptomen van ebola. In alle gevallen bleek het loos alarm.