Normal_tbc_kncv

Het aantal patiënten met de besmettelijke infectieziekte tuberculose (tbc) is wereldwijd veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Ook is het aantal mensen dat aan deze ziekte overlijdt veel hoger. Dagelijks overlijden wereldwijd ruim vierduizend mensen aan tbc. Dat meldt het KNCV Tuberculosefonds.

Het een en ander blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die woensdag bekend werden gemaakt in het rapport '2014 Global TB Control Report Update'. De nieuwste schattingen van het WHO zijn gebaseerd op betere data en laten zien dat er jaarlijks negen miljoen tbc-patiënten zijn in plaats van de eerder veronderstelde 8,6 miljoen.

Algemeen Directeur Kitty van Weezenbeek van het KNCV Tuberculosefonds hoopt in de komende jaren grote stappen te kunnen maken in de bestrijding van tbc. 'Er zijn voor het eerst in tientallen jaren weer nieuwe medicijnen voor tuberculose. Bovendien zijn er nieuwe manieren om tuberculose snel en gemakkelijk te diagnosticeren. Overal te gebruiken waar een tafel en een stopcontact is. Maar het belangrijkste is dat fragiele landen hulp krijgen om hun gezondheidssystemen structureel te verbeteren. Dat is de enige manier om besmettelijke ziektes de wereld uit te krijgen', aldus Van Weezenbeek.

© Nationale Zorggids