Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Het gebruik van zorg blijkt samen te hangen met opleidingsniveau. De zorgconsumptie van lager en hoger opgeleiden laat verschillen zien. Lager opgeleiden gaan meer naar de huisarts en de specialist dan hoger opgeleiden, liggen vaker in het ziekenhuis en gebruiken vaker voorgeschreven medicijnen. Hoger opgeleiden maken meer gebruik van de tandarts dan lager opgeleiden, bezoeken vaker alternatieve genezers en gebruiken vaker medicijnen die niet zijn voorgeschreven. Dat blijkt uit cijfers die van bekend zijn gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alleen bij de fysiotherapeut is er geen verschil tussen lager en hoger opgeleiden: ruim een kwart van de 25-plussers heeft in één jaar tijd contact met een fysiotherapeut. Overigens is de samenhang tussen opleidingsniveau en zorggebruik voor een deel te verklaren door verschillen in leeftijd en geslacht. Ouderen gebruiken namelijk meer zorg dan jongeren. Oudere mannen zijn veelal hoger opgeleid dan oudere vrouwen, en jongeren zijn weer vaker hoger opgeleid dan ouderen. Over het algemeen voelen hoger opgeleiden zich gezonder dan lager opgeleiden.

Als rekening wordt gehouden met deze verschillen, dan zouden de verschillen tussen lager en hoger opgeleiden voor de consulten met de huisarts, ziekenhuisopnamen, dagopnamen en voorgeschreven medicijnen verdwijnen. Hoger opgeleiden zouden dan juist meer naar de specialist, tandarts, fysiotherapeut en alternatieve genezer gaan en ze zouden meer vrij verkrijgbare medicijnen gebruiken dan lager opgeleiden. Een mogelijke verklaring is dat hoger opgeleiden meer kennis hebben van ziekte en gezondheid en meer aandacht hebben voor preventie.

© Nationale Zorggids