Normal_huid_dermatologie_

Mensen die last hebben van chronische huidaandoeningen zoals eczeem hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Dat is aangetoond door Amerikaanse onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago, zo meldt de Telegraaf.

Voor het onderzoek werden gegevens verzameld van meer dan 61.000 volwassenen tussen de 18 en 65 jaar. Hieruit bleek dat mensen met eczeem vaker kampen met hartproblemen, maar ook met slaapproblemen en diabetes. Volgens onderzoeker Jonathan Silverberg is eczeem meer dan een probleem met de huid. De huidziekte heeft invloed op allerlei aspecten in iemand leven en kan daardoor leiden tot onder meer problemen met het hart en de bloedvaten. Het onderzoek van Silverberg laat zien dat mensen met eczeem vaker last hebben van overgewicht en er vaker ongezonde gewoonten op nahouden zoals roken of drinken.

Maar ook zonder deze factoren, die te maken hebben met leefstijl, laat het onderzoek een verband zien tussen eczeem en hartproblemen. Hoewel de onderzoekers vooralsnog niet konden aantonen hoe gezondheidsproblemen precies worden veroorzaakt door eczeem, hebben zij wel een vermoeden. 'Eczeem begint vaak in de vroege kindertijd en dit kan van invloed zijn op het gevoel van eigenwaarde en identiteit', zegt Silverberg. 'Die factoren kunnen dan weer de leefgewoonten beïnvloeden. Zo maakt de conditie van de huid het vaak lastig om te sporten, omdat hitte en zweet de jeuk erger maken.'

© Nationale Zorggids