Normal_edith_schippers_2

Minister Schippers gaat ziekenhuizen eenmalig zeventig miljoen korten op het budget over 2016 wegens overschrijding van het macrobudget in 2012. Daarnaast is het mogelijk dat er nog eens 242 miljoen gekort wordt, omdat het budget ook in 2013 is overschreden, maar exacte cijfers over 2013 zijn nog niet bekend. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), meldt Skipr. 

Het macrobudget voor ziekenhuis was in 2012 ruim zeventien miljard en in 2013 ruim achttien miljard euro. De ziekenhuizen hebben op basis van voorlopige cijfers het budget respectievelijk met 512 en 592 miljoen euro overschreden. “Omdat 2012 en 2013 bijzondere overgangsjaren waren, is en wordt met partijen overlegd gevoerd of de bedragen ook op andere wijzen kunnen worden geredresseerd”, schrijft Schippers.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt de korting van zeventig miljoen euro over 2012 een logische zaak. "Bij overschrijding van het zorgbudget van de overheid overlegt de minister met de zorgpartijen wat de oorzaak daarvan is en hoe dat opgelost kan worden”, laat de vereniging in een reactie weten. “Uitstel van het jaar 2013 is ook logisch omdat de cijfers over dit jaar nog in ontwikkeling zijn.

Schippers en de NVZ verwachten dat de overschrijding van het budget in 2013 neerwaarts zal worden bijgesteld. “De ervaring leert dat zorgverzekeraars de zorguitgaven meestal te hoog inschatten en dat deze op basis van werkelijke uitgaven naar beneden toe worden bijgesteld”, aldus de NVZ.

© Nationale Zorggids