Normal_hand_afspraak_samenwerken
Het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus MC onderzoeken hoe zij nauwer kunnen gaan samenwerken. Daartoe is op dinsdag een intentieverklaring getekend waarin een zogenaamd ‘preferred partnership’ is vastgelegd. Beide partijen houden daarbij de eigen identiteit en cultuur. Dit melden de ziekenhuizen. 
Goede relaties tussen academische ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen zijn belangrijk omdat patiënten in de regio dan wederzijds goed en snel doorverwezen kunnen worden voor tweedelijns dan wel tertiaire zorg. Op deze wijze kan kwalitatief goede en efficiënte zorg worden geleverd. Er wordt bijvoorbeeld al nauw samengewerkt op het gebied van cardiologie.
 
De samenwerking is voor beide partijen interessant omdat er afspraken gemaakt kunnen worden over waar welke zorg plaats zal vinden en zo de zorg in de keten te optimaliseren. Daarbij staat het belang van de patiënt (de beste zorg op de beste plek) centraal.
 
Bovendien heeft de perifere arbeidsmarkt (niet alleen voor instroom, maar ook voor verdere ontwikkeling) voor professionals een sterke relatie nodig tussen de opleidingsfunctie van een academisch ziekenhuis en een ziekenhuis als het IJsselland. De perifere praktijk kan daarbij een welkome aanvulling zijn op de academische scholing. Het najaar staat in het teken van overleg tussen besturen, specialismen en afdelingen om de beoogde samenwerking nader uit te werken. 
 
© Nationale Zorggids