Logo_ijssel

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft maatregelen genomen na de dood van twee tieners. Dit heeft de raad van bestuur van het ziekenhuis laten weten, meldt NU.nl. 

In mei van dit jaar overleed een 19-jarige jongen als gevolg van een foutieve diagnose. In 2011 kwam hij voor het eerst bij het ziekenhuis, maar na verschillende hartfilmpjes was de conclusie dat hij geen gevaarlijke aandoening had. Drie jaar later kwam de student voor controle. Hij had inmiddels geen klachten meer en hoefde niet meer terug te komen. In mei overleed hij aan een hartprobleem.

Hij overleed kort nadat de tuchtrechter drie cardiologen van het IJsselland Ziekenhuis had bestraft vanwege een foute diagnose bij een 16-jarig meisje uit Rotterdam. Ook bij haar werd een diagnose ‘gemist’. Zij overleed tijdens haar vakantie in Italië.

Na het overlijden van de jongen heeft het bestuur het Erasmus MC gevraagd om de verantwoordelijkheid van de afdeling over te nemen. Na onderzoek is duidelijk geworden dat er meer aandacht moet komen voor het specialisme kindercardiologie. Daarom gaan twee ervaren cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis werken in het IJsselland Ziekenhuis.

© Nationale Zorggids