Normal_rode_bloed_cellen

Tromboseonderzoekers van het LUMC Leiden, AMC Amsterdam, UMCU Utrecht en UMCG Groningen hebben gisteren, op de Wereld Trombose Dag 2015, het Dutch Thrombosis Network (DTN) gelanceerd. Het netwerk stelt dat de ziekte veneuze trombo-embolie onderbelicht blijft en bevordert daarom nationale samenwerking op het gebied van onderzoek, innovatie, patiëntparticipatie, training en kennisverspreiding. Dit meldt het LUMC. 

Een belangrijke drijfveer voor de oprichting van het Dutch Thrombosis Network is het feit dat veneuze trombo-embolie (VTE) relatief weinig aandacht krijgt. Dat terwijl VTE de derde meest voorkomende cardiovasculaire aandoening is, na het hartinfarct en herseninfarct (beroerte). Longembolie, de ernstigste vorm van VTE, is een belangrijke oorzaak van sterfte onder in het ziekenhuis opgenomen patiënten. 

Omdat het risico van veneuze trombo-embolie stijgt met de leeftijd en onze bevolking vergrijst, komt de ziekte in de toekomst vaker voor. VTE belast de gezondheidszorg aanzienlijk vanwege de hoge kosten die met de behandelingen gemoeid zijn. Hoog tijd voor een grotere bekendheid, aldus prof. Menno Huisman van het LUMC. 

Het DTN heeft verschillende doelen, aldus Huisman, “het creëren van een daadkrachtige, wetenschappelijke omgeving in Nederland, betere overdracht van ideeën en ‘best practices’, het bevorderen van wetenschappelijke innovatie en onderwijs, en ten slotte het stimuleren van kennisoverdracht aan onder meer het grote publiek, patiënten en zorgverleners.”

© Nationale Zorggids