Normal_operatie

Er heerst een ‘angstcultuur’ op de afdeling KNO van het UMC Utrecht en die zou de veiligheid van patiënten in gevaar brengen. Er hebben zich ‘ernstige, dodelijke complicaties’ voorgedaan die mogelijk ‘vermijdbaar en verwijtbaar’ waren. Dat meldt RTL Nieuws.

Drie artsen van de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde hebben vorig jaar een melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het actualiteitenprogramma Zembla besteedt vanavond aandacht aan de zaak en neemt daarbij zes verdachte operatieverslagen onder de loep. Bij één van deze operaties zou bij een patiënt per ongeluk de halsslagader zijn doorgesneden, waardoor deze overleed.

Volgens de artsen is de angstcultuur te wijten aan de autoritaire manier van leiding geven van het afdelingshoofd, een ‘grillige tiran’. Artsen durven geen fouten te melden bij hun leidinggevende omdat ze bang zijn erop te worden afgerekend. Daarnaast zouden chirurgen onder grote tijds- en prestatiedruk moeten opereren. De focus ligt op omzetsnelheid, niet op kwaliteit van zorg.

De artsen schreven in juni 2014 een brief aan de IGZ waarin ze de problemen uitlegden. Zij beweren daarin onder andere dat er periodiek een zondebok wordt aangewezen die in een sociaal isolement wordt gebracht en vervelende klussen toegeschoven krijgt.

Omdat de artsen geen concrete gevallen hebben genoemd, heeft de IGZ het onderzoek gesloten. Maar naar aanleiding van de uitzending van Zembla is er een vervolgonderzoek begonnen. Het UMC Utrecht ontkent de problemen.

© Nationale Zorggids