Normal_dikke_buik

Dikke mensen bij wie het vet zich vooral ophoopt op de buik, lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten dan mensen bij wie het vet gelijkmatiger verdeeld is. Amerikaanse onderzoekers schrijven in de Annals of Internal Medicine dat tailleomvang belangrijker is voor de gezondheid dan gewicht. Dat meldt de Volkskrant. 

Volgens velen is de BMI (gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat) een belangrijke graadmeter voor de gezondheid, maar de onderzoekers zijn van mening dat deze achterhaald is. De relatieve omvang van de taille speelt een belangrijkere rol. De Amerikanen analyseerden BMI- en buikomvanggegevens van 15.000 mensen die zij veertien jaar lang hebben gevolgd.

Uit de resultaten bleek dat mensen met een normaal gewicht maar met een omvangrijke taille vaker aan een hart- en vaatziekte overleden dan te zware mensen bij wie het vet gelijkmatig verdeeld was. Dit komt omdat buikvet dichter bij de organen zit dan bijvoorbeeld vet op de heup. Dat leidt er uiteindelijk toe dat er eerder schade wordt aangericht in hart en bloedvaten.

Een studie uit 2011 toonde aan dat het voor de gezondheid niet uitmaakt hoe het vet verdeeld is over het lichaam. Volgens Edith Feskens, voedingsepidemioloog in Wageningen is die conclusie niet helemaal juist. “Toen werd alleen gekeken of BMI en tailleomvang iets toevoegen aan informatie over cholesterol en bloeddruk. Het doel van dat onderzoek was anders.”

© Nationale Zorggids