Normal_condoom_soa_seks

Er is een nieuwe seksueel overdraagbare aandoening ontdekt. Britse onderzoekers schrijven in de International Journal of Epidemiology dat Mycoplasma genitalium (MG) seksueel kan worden doorgeven. Dat meldt NU.nl. 

In de jaren tachtig werd MG al ontdekt als bacterie. De meeste mensen die de ziekte bij zich dragen, ervaren echter geen symptomen. Daardoor zijn mensen zich niet bewust dat ze drager zijn van MG. Volgens de onderzoekers heeft één op de honderd Britten tussen de 16 en 44 jaar, die minimaal één seksuele partner heeft gehad, de soa.

Mensen met de aandoening kunnen pijn in de bekken en in de teelbal ervaren. Bij vrouwen is bloeden na de seks een symptoom. De onderzoekers concluderen dat mensen die geen condoom gebruiken, meerdere sekspartners hebben en tussen de 24 en 44 jaar oud zijn de grootste kans hebben om de ziekte op te lopen.

"Er is meer onderzoek nodig om de klinische en lange termijn gevolgen van MG te leren kennen", zegt hoofdonderzoeker Pam Sonnenberg. Een soa-test voor MG is op grote schaal nog niet mogelijk in Groot-Brittannië.

© Nationale Zorggids