Normal_bosch

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft de uitbraak van de besmettelijk Klebsiella nu helemaal onder controle. Dat heeft het ziekenhuis vandaag laten weten in een persbericht. 

Medio december werd de gevaarlijke multiresistente bacterie gevonden bij in totaal 23 mensen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De afdelingen interne geneeskunde, longgeneeskunde, oncologie en de afdeling maag, darm en lever hadden een voorlopige opnamestop. Het ziekenhuis wilde hiermee verdere verspreiding voorkomen. Er zijn uiteindelijk ongeveer 2.000 patiënten onderzocht. De bacterie heeft bij geen van hen infecties veroorzaakt.

De maatregelen die in de voorgaande weken in het ziekenhuis zijn genomen, blijven nog even van kracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het onder isolatiemaatregelen verplegen van patiënten die drager zijn of mogelijk drager zijn.

Het ziekenhuis gaat de komende tijd verder met het onderzoeken van patiënten buiten het ziekenhuis die in een bepaalde periode in het ziekenhuis hebben gelegen. Het ziekenhuis wil graag weten of zij drager zijn omdat dit van belang is als zij opnieuw moeten worden opgenomen. Mochten patiënten de bacterie bij zich dragen, dan moet het ziekenhuis hen in isolatie verplegen.

Gezonde mensen hoeven zich geen zorgen te maken om de bacterie, voor hen is deze ongevaarlijk. Maar wanneer iemand met een verzwakt immuunsysteem een infectie oploopt, zijn de bestrijdingsmogelijkheden met antibiotica beperkt. De multiresistente bacterie komt in Nederland weinig voor. 

© Nationale Zorggids