Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

Na het UMC Utrecht heeft ook het AMC in Amsterdam een ernstige medische calamiteit niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Een ervaren kno-arts zou een grote fout hebben gemaakt bij een operatie van een drie maanden oude baby. Dat meldt de NOS. 

Wanneer er een calamiteit optreedt, zijn artsen en ziekenhuizen het verplicht om dat te melden bij de IGZ. In dit geval ging het om een operatie bij een jongetje die moeite had met de ademhaling. Zijn strottenhoofd werd iets verruimd en zijn strottenklepje een beetje opgetrokken. Kort na de operatie liet de hechting bij de baby echter los. De arts had het verkeerde hechtdraadje gebruikt. Er was daarnaast geen echt harde reden voor het uitvoeren van de operatie, bleek later uit het calamiteitenonderzoek van het AMC zelf.

De wond van de baby is daarna opnieuw gehecht, maar het bleek niet veel te helpen. Er zat een scheurtje in het strottenklepje. Bovendien was er sprake van weefsel dat aan het afsterven was. De baby is tot in het voorjaar van 2015 per sonde gevoed. Hij kreeg gepureerd voedsel.

Volgens het Amsterdamse ziekenhuis ging het hier echter om een complicatie en niet om een calamiteit. Daarom is het incident niet gemeld bij de IGZ. De leiding heeft aangegeven het incident te betreuren.

De IGZ heeft inmiddels bevestigd dat er onderzoek loopt naar dit incident en wil voorlopig geen commentaar geven. 

© Nationale Zorggids