Normal_geld3442

Zorgaanbieders worden steeds vaker afgerekend op de uitkomst van zorg. Door accountable care, een gedeelde verantwoordelijkheid tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar, in te voeren worden de zorgkosten beter beheersbaar. Dit meldt Skipr. 

Accountable care is een Amerikaans concept waarbij zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en zorgkosten van een populatie, zoals een geografische populatie of een ziektespecifieke populatie. Als de belangen van beide organisaties gelijk oplopen, worden de zorgkosten beter beheersbaar. Aanbieders en verzekeraars delen daarom in de winst, ook het shared savings principe genoemd.

Directeur van het Jan van Es Instituut Marc Bruijnzeels is enthousiast over het concept, maar denkt dat de Nederlandse omslag minstens tien jaar duurt. Toch experimenteert Nederland al enkele jaren met accountable care. “Een van de grootste uitdagingen is dat instellingen een stuk van hun autonomie moeten loslaten. Het is nog maar de vraag in hoeverre dat kan in het Nederlands stelsel”, zegt Bruijnzeels. Inmiddels zijn zorgverzekeraar Mensis en zorgaanbieder Arts en Zorg gestart met een van de leidende principes van accountable care, shared savings. 

©Nationale Zorggids