Normal_kwaliteit

De kwaliteitsmetingen van de Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) blijven dit jaar gewaarborgd. Zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat zij samen met zorgaanbieders en patiëntenorganisaties kunnen blijven samenwerken met DICA om zo de zorg transparant te houden op het gebied van kwaliteit. Nadat eind vorig jaar bekend werd dat ziekenhuizen niet meer wilden meebetalen, hebben zorgverzekeraars besloten het instituut voor een belangrijk deel te financieren. Zo meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Het instituut registreert sinds 2009 de kwaliteit van een groot aantal ziekenhuisaandoeningen. Vorig jaar werd bekendgemaakt dat algemene en universitaire ziekenhuizen niet meer wilden meebetalen aan een deel van de registraties omdat ze de metingen te duur, te ingewikkeld en weinig bruikbaar vonden. De zorgverzekeraars financieren de meerkosten van de ziekenhuizen, zodat de kosten voor hen niet stijgen.

Dankzij het bestaan van DICA is er onder andere gezorgd voor een afname van het aantal sterfgevallen bij darmkankeroperaties. Het aantal sterfgevallen is hierbij met tweehonderd per jaar afgenomen. Zorgverzekeraars vinden kwaliteitsmetingen van cruciaal belang. Volgens hen levert DICA onafhankelijke, unieke en betrouwbare data. 

©Nationale Zorggids