Normal_levenseindekliniek

Steeds vaker krijgt de Levenseindekliniek in Den Haag spoedaanvragen voor euthanasie. Vorig jaar kwamen er twaalfhonderd euthanasie-aanvragen binnen, waarvan 18 procent een spoedaanvraag was. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. 

Afgelopen jaar kwam er gemiddeld vier keer paar maand een spoedaanvraag binnen. Directeur Steven Pleiter ziet de spoedverzoeken als ongewenst. “Want er wordt van alle betrokkenen iets bovenmenselijks gevraagd.” Een dergelijke spoedaanvraag legt veel druk op de betrokken partijen. Pleiter wil onderzoeken waarom er steeds meer van deze aanvragen binnenkomen.

Wanneer iemand zich tijdig bij de kliniek meldt, heeft de kliniek voldoende rust om het verzoek te beoordelen en daarnaast om een band met de patiënt op te bouwen, zegt de directeur. Voor spoedverzoeken heeft de kliniek soms tien dagen nodig. Het is niet mogelijk om een beslissing te maken alleen op basis van het dossier van de patiënt. Er moet met de patiënt worden gesproken en de begeleidende arts moet de situatie beoordelen. Ook de apotheker en geestelijke verzorger worden belast met de aanvraag.

Uiteindelijk moet de Levenseindekliniek zich aan de regels van de euthanasiewet houden. “Daarom zijn de woorden spoed en euthanasie eigenlijk onverenigbare termen”, aldus Pleiter. 

©Nationale Zorggids