Normal_microscoop_laboratorium_medisch_onderzoek

Met een nieuw ontwikkeld apparaat kan geroken worden of iemand lijdt aan prostaatkanker of aan blaaskanker. Het apparaat heet Odoreader en analyseert de geur van urine. Ook analyseert het de stoffen die wijzen op kanker. Dat meldt NU.nl.

De Odoreader is sneller en accurater dan de methodes die nu worden gebruikt om een diagnose te stellen. Daarbij zijn de huidige methodes onprettig omdat er bijvoorbeeld met een naald in het prostaat geprikt wordt.

De test is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteiten van Liverpool en Bristol. Ze testten 155 mannen: 58 mannen hadden prostaatkanker en 24 mannen hadden blaaskanker. De resultaten waren indrukwekkend, zo herkende het 90 procent van de prostaatkankerpatiënten en 95 procent van de blaaskankerpatiënten. “Er is een groot belang om deze typen kanker eerder te ontdekken, op een moment waarop ze beter te behandelen zijn”, zegt hoofdonderzoeker Chris Robert. De volgende stap is de Odoreader gebruiksvriendelijk maken. Zo kan het apparaat in de toekomst gemakkelijk door dokters en verpleegkundigen gebruikt worden. 

©Nationale Zorggids