Normal_amc_academisch_medisch_centrum_amsterdam__2_

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam weigert zich aansprakelijk te stellen voor de lichamelijke schade die een baby opliep na een calamiteit tijdens de operatie. Ook is het ziekenhuis niet aansprakelijk voor de schade die de baby nog zal oplopen. De baby was drie maanden oud toen de operatie plaatsvond, door de operatie mist hij een groot deel van zijn strottenklepje. Het jongetje is nu bijna twee jaar oud. Dit meldt NOS.

Het ziekenhuis is onlangs door de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de vingers getikt omdat het de calamiteit niet had gemeld. Het AMC gaf aan de inspectie toe dat de operatie als calamiteit gemeld had moeten worden, echter blijft het richting de buitenwereld volhouden dat er van een calamiteit geen sprake was. De ouders van het eenjarige jongetje hebben een tuchtzaak aangespannen tegen de verantwoordelijke arts. In een brief aan de ouders geeft het AMC aan dat ze hun besluit om aansprakelijkheid te weigeren heroverwegen als het Medisch Tuchtcollege oordeelt dat de betrokken kno-arts onzorgvuldig te werk is gegaan. Die conclusies kan volgens het ziekenhuis echter niet getrokken worden.

Het AMC zegt dat het niet melden van een calamiteit geen onrechtmatige handeling was. Niet jegens de patiënt of jegens zijn ouders. Het ziekenhuis heeft begrip voor de frustraties en het verdriet van de ouders en biedt hun een gesprek aan. 

©Nationale Zorggids