Normal_medicijnen

Zilven Kruis Achmea wil het dure geneesmiddel TNFi inkopen voor alle patiënten in een ziekenhuis en niet alleen voor hun eigen klanten. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn er geen mededingingsbezwaren tegen de inkoop van dit ontstekingsremmende geneesmiddel voor iedereen. Dit meldt Skipr.

Zilveren Kruis Achmea wil TNFi niet alleen voor hun eigen klanten inkopen, maar het wil ziekenhuizen ook de mogelijkheid geven om het voor alle patiënten in te kopen. Ook patiënten die klant zijn bij een andere verzekeraar. ACM ziet in de plannen van de zorgverzekeraar geen mededingingsbezwaren. “Ziekenhuizen kopen de TNFi's rechtstreeks in bij producenten die een markt bedienen die vele malen ruimer is dan alleen Nederland. Er zijn voor producenten ruim voldoende andere afzetkanalen dan Nederlandse ziekenhuizen”, aldus ACM. Er zijn volgens ACM ook geen negatieve gevolgen voor de mededinging tussen ziekenhuizen.

De inkoopregeling kan worden verbreed naar andere geneesmiddelen, mits de kosten voor de deelnemende ziekenhuizen niet te groot worden. Ook moet het aandeel van de bedoelde geneesmiddelen binnen het geheel van het aanbod passen. Verbreding naar alle zorgverzekeraars past ook binnen de mogelijkheden. Volgens ACM is er voor nationale inkoop van TNFi's alle ruimte. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt dat ziekenhuizen en verzekeraars hun inkoopmacht richting de farmaceutische industrie op deze manier kunnen vergroten. Dat is een belangrijk stap. Prijzen worden zo beter beheerst en daarnaast sluit het aan op de afspraak tussen het ministerie van Volksgezondheid en veldpartijen dat verzekeraars en ziekenhuizen zich samen concentreren op de rol van geneesmiddelinkoop.

©Nationale Zorggids