Normal_umc_utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een externe commissie ingeschakeld om het onderzoek op de kno-afdeling van het UMC Utrecht (UMCU) uit te voeren. Dit is volgens minister Schippers van Volksgezondheid een uitzonderlijk besluit. De externe commissie gaat kijken naar de afdelingscultuur en de manier van leidinggeven, meldt NOS.

Begin november kwamen berichten naar buiten over een angstcultuur, een nare sfeer en een onveilig opleidingsklimaat op de kno-afdeling van het Utrechtse ziekenhuis. De leiding zou een autoritaire leiderschapsstijl hanteren. Naar aanleiding van deze berichtgeving legde Zembla een verband met twee incidenten met dodelijke afloop tijdens operaties welke niet gemeld waren bij de IGZ. De inspectie heeft het toezicht op het ziekenhuis vervolgens verscherpt.

Ook berichtte Zembla over kno-artsen die vijf operaties voor een inwendig gehoorapparaat bij kinderen niet goed uitvoerden. Het Erasmus MC in Rotterdam moest de operaties opnieuw doen. Dat terwijl het Erasmus MC de kinderen juist naar Utrecht had doorverwezen. Een andere afdeling van het UMCU kwam aan de orde door fouten rondom schedeloperaties bij kinderen met craniosynostose. Ook deze calamiteiten zijn niet door het ziekenhuis gemeld bij de inspectie.

De IGZ heeft bij het UMCU aangegeven dat landelijke richtlijnen voorschrijven dat schedeloperaties alleen uitgevoerd mogen worden in het Erasmus MC en het Radboud UMC in Nijmegen. Volgens minister Schippers is het ziekenhuis inmiddels gestopt met het uitvoeren van deze ingrepen. 

©Nationale Zorggids