Logo_global-afbeeldingen-nieuws-2015-santeon3

De Santeon ziekenhuizen en zorgverzekeraar Menzis starten een programma waarin de uitkomsten van zorg centraal staan. Het programma Value Based Healthcare (VBHC) heeft als doel om een hogere gezondheidswinst voor patiënten te bereiken met minder kosten. Dat meldt Skipr. 

VBCH draait om het zichtbaar maken van uitkomsten zodat de zes Santeon ziekenhuizen deze onderling kunnen vergelijken en zo van elkaar leren en waar nodig verbeteringen kunnen doorvoeren. Het programma zorgt voor inzicht in wat de zorg oplevert voor patiënten en de bijkomende kosten. “En het vormt tevens een goede basis voor een andere manier van financieren, veel meer gericht op zorgkwaliteit en waarde voor patiënten. Onze ziekenhuizen richten per aandoening een verbetercyclus in”, zegt bestuursvoorzitter Bas Leerink van Medisch Spectrum Twente en portefeuillehouder Kwaliteit van Santeon.

In 2013 startte Santeon al met het programma 'Zorg voor Uitkomst', waarbij uitkomsten van behandelingen voor vier veelvoorkomende tumorsoorten inzichtelijk en transparant werden gemaakt. VBCH is hier een vervolg op. Santeon startte het programma in maart voor borstkanker, in april zal het prostaatkanker oppakken en in mei heup-osteoartrose. Vervolgens wordt gekeken welke andere aandoeningen volgen.

Menzis is bij de aanpak betrokken omdat het staat achter de combinatie van kwaliteit en doelmatigheid van het programma. Ook de zorgverzekeraar wil dat de zorg transparant wordt. Dat wil het doen door de  verschillen in de zorg inzichtelijk te maken. Hierbij kan bijvoorbeeld gekeken worden naar het percentage hersteloperaties of naar snelheid, doorlooptijd en bejegening. De klanten van Menzis kunnen op deze manier hun eigen afwegingen maken. Zodoende doet de verzekeraar mee aan het programma en investeert het hiermee in de continue verbetering van de zorg.

Santeon bestaat uit de ziekenhuizen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, St. Antonius Ziekenhuis Utrecht en Nieuwegein en het OLVG in Amsterdam. Samen bieden de ziekenhuizen meer dan 10 procent van de Nederlandse ziekenhuiszorg. 

©Nationale Zorggids