NZa geeft eerste vier beschikkingen af voor transformatieplannen IZA

Om ervoor te zorgen dat iedereen in de toekomst passende zorg kan blijven ontvangen, zijn er transformaties nodig. Er is extra geld beschikbaar gesteld voor impactvolle transformaties die de zorg veranderen. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders kunnen de kosten zo declareren en betalen. De eerste beschikking is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afgegeven aan ziekenhuisgroep Santeon voor het digitale platform Zorg bij jou. Ook voor het OLVG is er tweemaal een beschikking beschikbaar gesteld en het St. Antonius krijgt budget voor Juiste Zorg, Juiste Plaats, Juiste Kosten (JZJPJK). Dit meldt de NZa. 

Santeon ontvangt 77 miljoen euro voor het opzetten van een medisch servicecentrum dat digitale zorg biedt voor de zorgsector. Alle zorgaanbieders kunnen zich er straks bij aansluiten en zo de stap maken naar hybride zorg: digitaal en thuis als dat kan; fysiek en op locatie als dat nodig is. Zorg bij jou van Santeon draagt volgens de NZa bij aan het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg.

OLVG en St. Antonius Ziekenhuis

Het OLVG krijgt een beschikking voor de projecten Poli23 en DataScience2023. Poli23 moet ervoor zorgen dat digitale zorgverlening het aantal onnodige ziekenhuisbezoeken en vooral het aantal fysieke bezoeken flink terugdringt. DataScience2023 maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en geeft professionals (preventieve) adviezen. Het project Juist Zorg, Juiste Plaats, Juiste Kosten van het St. Antonius Ziekenhuis moet digitalisering en samenwerking in de regio stimuleren.