Normal_bloed_prikken_

In de eerste bloedtest van twee omwonenden van de Dupont-fabriek in Dordrecht is een zorgwekkend hoge concentratie van de chemische stof C8 gevonden. De waarden in het bloed zijn veel hoger dan de overheid in de eerste instantie had voorspeld. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het stel dat al 32 jaar naast de fabriek woont heeft aanzienlijke gezondheidsrisico's gelopen door de uitstoot van de fabriek. In het gebied zijn zo'n duizend mensen woonachtig. De uitslag van de bloedtest is voor deskundigen reden om gedetailleerd en individueel bloedonderzoek te doen in het gehele gebied rondom de fabriek.

De fabriek stootte jarenlang hoge waarden van C8 uit, hieraan zijn omwonenden blootgesteld. C8 werd in 2013 pas officieel gezien als een gevaarlijke stof. Maar de Dupont-fabriek werkte er decennialang mee. “In het ongunstigste geval is de grenswaarde 25 jaar lang overschreden. Bij een dergelijke chronische blootstelling zijn gezondheidseffecten, zoals aan de lever, niet uit te sluiten”, zegt het RIVM. De inwoners van Sliedrecht zijn geschokt door de conclusies. Het dorp ligt aan de overkant van de rivier onder de rook van de fabriek.

Het RIVM maakt zich ook zorgen om de medewerkers van de fabriek. Zij hebben eerder nog geen onderzoek gedaan naar de situatie van de medewerkers, maar vindt het hoog tijd. De inspectie SZW is hier vorige week mee gestart. Ook Chemours, het bedrijf waar de fabriek nu onder valt, heeft besloten dat alle werknemers op kosten van het bedrijf hun bloed kunnen laten testen. 

©Nationale Zorggids