Normal_lichaam_copd_long_longziekte

Met een nieuwe elektronische neus kan de oorzaak van een longaanval vastgesteld worden. De elektronische neus ruikt wat de longaanval veroorzaakt. Dit blijkt uit onderzoek van longarts Wouter van Geffen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Door te ruiken wat de longaanval veroorzaakte, kunnen patiënten in de toekomst sneller de juiste medicatie krijgen en daardoor beter behandeld worden. Dit meldt het UMCG.

Tijdens het onderzoek werden 43 patiënten die opgenomen waren met een ernstige longaanval onderzocht. De onderzoekers stelden de oorzaak van elke aanval vast met dure en vaak tijdrovende technieken. Tegelijk ademden de patiënten gedurende enkele minuten rustig in de elektronische neus die zij zelf vasthielden. Sensoren meten dan de lucht en daaraan kan worden berekend of de oorzaak van de longaanval een virus of een bacterie is.  De resultaten van de e-nose werden vergeleken met de vastgestelde oorzaak van de aanval volgens de huidige methode van laboratoriumonderzoek.
 
Met dit onderzoek is voor het eerst aangetoond dat de elektronische neus in de toekomst nuttig zou kunnen zijn voor de behandeling van COPD-patiënten tijdens een longaanval. De test werkte bij het grootste gedeelte van de patiënten. Deze resultaten zijn volgens Van Geffen belangrijk: “De e-nose zorgt ervoor dat je snel kunt ruiken waardoor mensen een longaanval krijgen, dit helpt om patiënten sneller en beter te behandelen.”  Doordat er minder ingewikkelde testen nodig zijn, kan deze techniek op termijn ook wereldwijd gebruikt worden in ziekenhuizen met minder faciliteiten.
 
Een longaanval is een opvlamming van de ziekte COPD. De meeste longaanvallen verlopen relatief mild, maar soms kunnen mensen er aan overlijden. De behandeling voor mensen met een longaanval bestaat o.a. uit luchtweg verruimende medicijnen, ontstekingsremmers en zuurstof. De oorzaak van een longaanval is vaak een virus of een bacterie. 
 
© Nationale Zorggids