Normal_logo_wkof

Overgewicht en alcohol vergroten de kans op slokdarmkanker. Ongeveer een op de drie gevallen kan worden voorkomen. Dat blijkt uit het grootste onderzoek naar slokdarmkanker ooit. Nederland staat tweede op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meeste voorkomt. Dat meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het nieuwe rapport bevestigt en versterkt eerder bevindingen dat overgewicht en alcohol de kans op slokdarmkanker vergroten. In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 2.300 mensen, waarvan 1.700 mannen, slokdarmkanker vastgesteld. Bij mannen staat slokdarmkanker op nummer zeven van de tien meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Het wordt vaker vastgesteld bij mensen van zestig jaar en ouder.

Omdat slokdarmkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt is vijf jaar na de diagnose ongeveer 19 procent van de patiënten nog in leven. Preventie en vroege opsporing zijn van groot belang. Onderzoekers schatten dat in westerse landen ongeveer één op de drie gevallen van slokdarmkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken.

Voor het nieuwe rapport is wereldwijd onderzoek naar voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op slokdarmkanker geanalyseerd. In totaal zijn er 46 studies meegenomen in de analyse met gegevens van vijftien miljoen mensen waarvan 31.000 mensen bij wie slokdarmkanker werd vastgesteld.

Om de kans op slokdarmkanker te verkleinen is het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om een gezond gewicht te behouden en om geen alcohol te drinken (of in ieder geval minder te drinken). Ook is het belangrijk om niet te roken of om daarmee te stoppen.

Door: Redactie Nationale Zorggids