Normal_geld_munten

Gisteren publiceerde zorgverzekeraar CZ de tarievenlijst voor behandelingen in ziekenhuizen. Uit de publicatie blijkt dat het verschil tussen ziekenhuizen soms oploopt tot tweeduizend euro. Dat melden RTL Nieuws en NOS.

Op de tarievenlijst staan behandelingen tot 885 euro, omdat dit het bedrag is van het maximale (vrijwillige) eigen risico. “De druk om de prijzen te publiceren is al een aantal jaar hoog. We hebben besloten om nu al een groot deel te publiceren, tot 885 euro. Het is de bedoeling om de rest ook openbaar te maken”, vertelt een woordvoerder van CZ aan RTL Nieuws.

Verschillen tussen ziekenhuizen zijn soms enorm. Het Catharina ziekenhuis bijvoorbeeld vraagt voor een ‘operatie overig’ bij een aangeboren afwijking 607,20 euro. Bij het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis is dezelfde operatie 2212 euro duurder. 

Bij het hechten van een wond of behandelingen tegen bedplassen zijn kleinere verschillen tussen ziekenhuizen te zien. Zorgverzekeraar CZ hoopt dat patiënten door de publicatie niet alleen een ziekenhuis kiezen op basis van de prijs. Patiënten kunnen altijd contact opnemen met CZ om de kwaliteit van de ziekenhuizen te bespreken. De tarievenlijst dient slechts als hulpmiddel.

Waar Autoriteit Consument & Markt blij is dat CZ streeft naar transparantie, is de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) minder enthousiast. Volgens de NVZ is deze vorm van transparantie slecht voor de concurrentie van de ziekenhuizen. Prijzen van behandelingen kunnen hierdoor bijvoorbeeld omhoog gaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids