Normal_lidl

Uit de kwaliteitscontrole is gebleken dat de Lidl Glenfell kogelbiefstuk 500 gram de STEC-bacterie bevat, een variant van de poepbacterie E.coli. Dit kan maag- en darmaandoeningen veroorzaken. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te consumeren. Dat meldt de NVWA.

Het gaat uitsluitend om het diepvriesproduct Glenfell Kogelbiefstuk 500 gram met de houdbaarheidsdatum en invriesdatum 01.06.2018/01.06.2016, L6223 van de producent Artland Convenience GmbH. Klanten kunnen het product terugbrengen naar de winkel en ontvangen het aankoopbedrag retour.

STEC is een shiga-toxine producerende E.coli bacterie die ernstige ziekte kan veroorzaken. Indien de patiënt te maken krijgt met de ernstige gevolgen van de bacterie kunnen er bloedingen in de darmen ontstaan, waarna het bloed met diarree naar buiten komt. De infectie kan ook ernstige schade aan de nieren veroorzaken als het hemotlitisch uremisch syndroom (HUS) optreedt. Ongeveer drie tot vier dagen na de besmetting met de bacterie treedt diarree op, gepaard met hevige buikkrampen en soms braken.  Bij 2 tot 7 procent van de besmettingen treedt op, dat gebeurt ongeveer 2 weken na de start van de diarree. Bij acuut nierfalen werken de nieren niet meer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids