Normal_1359287762_6274c9dbea_b

Het aantal gebruikers van de zware pijnstiller oxycodon is de afgelopen acht jaar explosief gestegen. Het gebruik van de pijnstiller is tussen 2008 en 2016 verviervoudigd. In 2016 namen ongeveer 440.000 mensen het middel tot zich, ruim 90.000 meer dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen, in handen van Trouw. Hoewel iedere gebruiker oxycodon waarschijnlijk terecht inneemt, worden de bijwerkingen te vaak nog onderschat. Dat meldt Trouw.

“Het kan de ademhaling bemoeilijken, zeker in combinatie met alcohol of met slaapmiddelen. Vooral bij mensen ouder dan vijftig jaar, als de veerkracht afneemt, is die kans het grootst. En juist die groep gebruikt het vaakst dit soort middelen”, zegt Albert Dahan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die meewerkte aan een onderzoek naar de pijnstiller.

Patienten die oxycodon langdurig gebruiken, lopen juist het risico op meer pijnklachten. Dahan adviseert gebruikers dan ook om na drie maanden een pauze in te lassen, om de pijn zonder medicatie te evalueren.
De hoogleraar denkt dat de meeste mensen die oxycodon gebruiken, de pijnstiller gebruiken omdat ze het echt nodig hebben. Toch vermoedt hij dat er een grote groep is die het onnodig voorgeschreven krijgt. Aan de andere kant staat Kris Vissers van het Radboudumc die juist vindt dat artsen oxycodon vaker moeten voorschrijven, omdat nog te veel mensen te lang lang rondlopen met pijnklachten. Vissers waarschuwt wel voor mogelijk misbruik of zelfs verslavingen. Want dat komt regelmatig voor onder gebruikers van oxycodon.

Door: Redactie Nationale Zorggids