Normal_oorbel

21 procent ( 24 van de 113) van de onderzochte kettingen en oorbellen voldoet niet aan de veiligheidseisen. Ze bevatten te veel cadmium, lood of nikkel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De verkoop van de onveilige sieraden is verboden. Bij 14 sieraden was de overschrijding zo groot dat de NVWA het dragen van de sieraden afraadt. Blootstelling aan cadmium, lood en nikkel kan immers leiden tot gezondheidsschade. Dat meldt de NVWA.

Begin 2015 heeft de NVWA een marktverkenning uitgevoerd naar de metalen lood en cadmium in sieraden bij 10 importeurs. Toen voldeden 7 van de 10 gecontroleerde sieraden niet aan de wettelijke norm. Dit was aanleiding voor de NVWA om in 2016 het onderzoek te herhalen; toen is ook de aanwezigheid van nikkel in sieraden meegenomen.

In het najaar van 2016 onderzocht de NVWA 56 oorbellen en 57 kettingen uit het goedkope segment. De onderzochte sieraden waren gekocht in warenhuizen, kledingwinkels, drogisterijen en bijouteriewinkels. De kettingen en oorbellen werden onderzocht op het gehalte aan cadmium en lood; oorstekers (die in intensief contact staan met de huid) zijn ook op nikkel onderzocht.

24 van de 113 producten voldeden niet aan de onderzochte veiligheidseisen: 11 kettingen en 13 paar oorbellen bevatten te veel cadmium, lood en/of geven te veel nikkel af. De verkoop van deze producten is verboden. Bij 14 sieraden was de overschrijding zo groot dat het dragen van deze sieraden wordt afgeraden.

Cadmium is een cumulatief giftige stof, doordat het zich opstapelt in de organen. Wanneer de concentratie te hoog wordt, kan het bijvoorbeeld de werking van de nieren schaden. Lood kan de vruchtbaarheid schaden. Door het dragen van loodhoudende sieraden kan lood in moedermelk aanwezig zijn. Blootstelling aan lood kan ernstige, onomkeerbare neurologische effecten op het gedrag en de ontwikkeling veroorzaken. Nikkel kan bij contact met de huid onder andere allergisch contacteczeem of andere huidklachten veroorzaken. Consumenten worden blootgesteld aan cadmium, lood en nikkel door contact met de huid; kinderen en tieners ook doordat zij aan de sieraden sabbelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids