RIVM: te veel cadmium, lood, arseen en kwik samen in ons eten en drinken

Mensen komen via voedsel en drinkwater in aanraking met chemische stoffen, zoals cadmium, lood, arseen en kwik. Uit onderzoek van het RIVM in tien landen blijkt dat de optelsom van blootstelling aan deze vier metalen te hoog is voor volwassenen. Wie hier te veel van binnenkrijgt, kan op latere leeftijd mogelijk nierschade ontwikkelen. Dit meldt het RIVM. 

Vooral cadmium en lood blijken bij te dragen aan mogelijke nierschade. In onder meer de bodem zitten cadmium, lood, arseen en kwik en belandt daardoor in ons voedsel. Via granen en orgaanvlees krijgen mensen teveel cadmium en lood binnen. Lood komt ook via drinkwater, groente en fruit ons lijf binnen.

Richtlijnen Voedingscentrum

Hoewel het onwenselijk is dat er bepaalde schadelijke stoffen het lichaam binnenkomen, benadrukt het RIVM dat het niet per se beter is om sommige levensmiddelen niet meer te eten of drinken. Er zitten namelijk of veel goede stoffen in, zoals gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Het advies blijft ook om de richtlijnen van het Voedingscentrum te volgen voor een gezonde leefstijl.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky